top of page

Yanmar 2GM20F

Updated: Jun 6, 2021

Kako sem se lotil generalne obnove vgradnega notranjega motorja na jadrnici in zakaj?

Odgovor je čisto enostaven, glede na to, da je motor letnik 1987 in verjetno v vsej svoji zgodovini ni bilo kaj več vloženega v njega kot menjava olja, sem se odločil, da kljub delovanju motorja vložim nekaj denarja in truda dokler motor še deluje. Motor je namreč na velikih mestih puščal sledi olja, tesnila in semeringi so bili že zelo slabi, prav tako pa je bilo mešalno koleno izpuha že močno prerjaveno. Seveda se nisem lotil projekta kot čisti začetnik, saj sem pred mnogimi leti kot prvo izobrazbo zaključil kot serviser vozil - avtomehanik. Kaj več kot samo teoretično znanje in pa obvezne prakse pa tudi nisem imel. Ko je padla odločitev, da bom motor obnovil, sem najprej poiskal ustrezno literaturo, je nekoliko preštudiral in ugotovil, da so ti motorji že desetletja več ali manj isti, zato nekaj tople vode ni bilo za odkriti. Ko sem iskal po raznih internetnih straneh o motorju, sem našel vse kar sem potreboval, saj je literatura z le nekaj malo truda čisto lahko dosegljiva. Tako sem našel ustrezna navodila in pa tudi šifre sestavnih delov za cel motor. Ugotovil sem, da obstaja več modelov 2GM20 motorjev in da imam sam tip 2GM20F, kar pomeni, da ima moj motor zaprt sistem hlajenja z sladko vodo. Omenjeni motor je dizelski motor z 2 cilindroma in premore največ 18 konjskih moči pri 3600 vrtljajih, delovna prostornina je 635 ccm, teža motorja pa približno 110 kg. Zanimivo je, da imajo Yanmar motorji isti premer cilindrov ne glede na število valjev, torej potrebuješ samo pravo število batov, ležajev, ojnic, ventilov,...

Odpeljal sem se na morje z paleto v prtljažniku, jadrnico privezal ob pomol na bok in se lotil dela. Najprej sem razdrl predel stopnic in odklopil električno napeljavo, zajle in vse cevi, potem pa še odklopil gred in nosilce motorja. Vse skupaj sem preko buma dvignil iz notranjosti navzgor, tako da je motor visel v zraku. Bum sem potem obrnil na stran proti pomolu, kjer sem sputil motor na paleto in ga kasneje postavil v prtljažnik avta.

Ker v samem startu nisem vedel kako se naj lotim zadeve, sem poslal povpraševanje po nekaterih servisih in ugotovil, da me bo prišlo tako popravilo cca 1500€, kar pa potem skupaj z novimi deli, ki bi jih menjal (mešalno koleno, nosilci motorja, ležaji, tesnila, semeringi,...) nanese še dodatnih 1000€ in več. Sklenil sem, da se bom projekta lotil sam, in tako v katalogu poiskal ustrezne šifre artiklov in jih naročil iz celega sveta, kjer sem pač našel najcenejše dele. Pri iskanju delov, sem ugotovil, da posameznih delov sploh ni za kupiti kot so original (ležaji, obročki), razen določenih delov za katere so nadomestni "ponaredki", kot so nosilci motorja, tesnila in mešalno koleno. Vse skupaj sem naročil in seveda čakal mesec dni da sem dobil vse dele. V vmesnem času sem se lotil razdiranja motorja, pripravo in čiščenja. Ker sem želel, da bo motor res kvalitetno popravljen in bil siguren za nadaljnje delovanje, sem nekaj elementov poslal naprej strokovnjakom. Tako sem alternator za proizvodnjo električne energije poslal avto električarju, kateri je pregledal delovanje, izmeril tok in pa zamenjal drsne krtačke. Glavo motorja in visokotlačno črpalko goriva sem skupaj z ventili poslal strokovnjaku, kateri je pravilno nastavil šobi vbrizga goriva, uredil ležišča ventilov in poravnal glavo motorja. Ostalo sem se lotil sam, in po navodilih pravilno vgradil nove dele. Pri prijatelju mehaniku sem sem si izposodil določeno orodje, ki ga sam nisem imel, in sicer eden od tega orodja je moment ključ, katerega se uporablja za pravilno zategovanje vijakov, prav tako sem potreboval še mikrometer za merjenje.

Yanmar je zelo enostaven motor, za katerega se dobi vse potrebne informacije, zato večjih težav nisem imel, pri sestavljanju. Yanmar 2GM20F nima zobatega jermena ampak deluje preko zobniških prenosov, oznake za samo nastavitev vžiga in podobno pa ima že označeno. Ker ima omenjeni motor zaprt sistem hlajenja, pomeni da ima tudi dve vodni črpalki, in sicer ena je vgrajena v motorju v kateri je tudi termostat in katera meša vodo po samem zaprtem sistemu motorja. Druga črpalka pa je za slano vodo, katera črpa preko impelerja slano vodo preko cevi iz morja, in jo potiska naprej v toplotni izmenjevalec, kjer se meša z sladko vodo. Pri črpalki motorja, ima tudi dodatno speljani 2 cevi, kateri potujeta naprej do grelnika vode - bojlerja. Med delovanje motorja tako v bojlerju dobimo toplo vodo za pranje in tuširanje. Ker original kontrolna plošča nima števca za število obratov motorja in pa temperaturo vode, ima zgolj zvočni alarm, sem se odločil, da vse skupaj nadgradim in kupil še obratomer in toplotni senzor ter digitalni števec temperature vode. Za digitalno merjenje vode sem se odločil zato, ker običajni analogni števci prikazujejo skalo minimum maximum in dejansko težko veš koliko je dejanska temperatura vode, tako pa sedaj vem zelo natančno. Temperatura vode mi pove tudi ali se morda motor pregreva ali zaradi slabega imelerja, ali zamašenega vodnega filtra, ali pa je morda težava celo nepravilno delovanje termostata.

Motor sem sestavil, posamezne dele sem zaščitil in pobarval z ustrezno temperaturno obstojno barvo, da je motor po izgledu kot nov, ne samo po delovanju. Ko sem vse skupaj sestavil je napočil trenutek resnice, ali sem motor pravilno in dobro sestavil. Ker sem moral improvizirati zagon motorja, sem v večjo posodo nalil vodo za hlajenje in v njo speljal izpušno cev, prav tako pa cev katera naj bi črpala slano vodo. V plastenko sem nalil nafto in improviziral tank. Ker nisem dobil iz servisa še alternator, sem tako namestil nadomestni testni, ki sem ga imel slučajno doma. Priklopil sem obratomer in števec temperature. Pred samim vžigom sem z ročno črpalko goriva prezračil sistem za dovod goriva, priklopil sem akumulator in zagnal motor. Motor je stekel, voda je krožila in zadovoljstvo je bilo neizbežno. Vse skupaj sem potem zmontiral nazaj v jadrnico in zamenjal nosilce motorja.

Navodila, kataloške številke:

1,409 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page