top of page
Writer's pictureSailing Timy

Jadranje Hrvaška-Grčija 2020

Po težko pričakovanem dopustu, je zopet čas za obisk Grčije. Vremenska napoved ne bi morala biti boljša. Temperature zraka okoli 30 stopinj in vode okoli 27 stopinj celzija. Z Natalijo nakupiva zaloge hrane in pijače in že v večernih urah odplujeva iz varnega pristana. Pot naju vodi proti jugovzhodu proti otoku Vis, kjer bova naredila odjavo iz Hrvaških teritorialnih vod. Plujeva mimo otokov Cres, Silba, Premuda proti odprtemu morju in se drživa zahodne strani otoka Dugi otok in Kornatov. Voda je topla, veter je ugoden, na obzorju pa ni videti veliko plovil, saj je zaradi virusa zopet omejeno prehajanje državnih mej. Na otoku Vis, v mestu Vis dopolniva rezervoar goriva z nafto in urediva izstopne formalnosti, ter se brž odpraviva naprej. Pot naju vodi proti Jonskem morju, nekoliko pred Otrantskimi vrati naju dohiti močan severozahodnik, in z vetrom v krmo zelo pospešiva.

V večernih urah priplujeva do otoka Ereikoussa, kjer v zavetju spustiva sidro in prenočiva. Ereikoussa je majhen otok, dokaj visok, ki prvi nudi kot eden izmed dveh otokov na severu Grčije po dolgi plovbi zavetje. Proti jutru se podava naprej proti mestu Krf, kjer naju čaka prijava in ureditev formalnosti. Priveževa se v glavni luki in obiščeva pristaniško stavbo, obvezna maska za nas tujce, zaposleni ne uporabljajo mask. Lansko leto sem kupil Dekpo, katera je veljava kot vstopna formalnost, potem pa so spremenili režim in od sedaj naprej velja tako imenovani Tepai. Ker nisva vedela, točno postopka, sva to želela urediti kar na licu mesta, vendar sva se uštela, kajti ta dokument so zahtevali, da urediva na turističnem uradu ali pa preko internetnega obrazca oz. aplikacije. Takoj sva izpolnila obrazec v aplikaciji vendar moraš najprej dobiti potrditveni mail, katerega ni in ni bilo. Po potrditvenem mailu čez nekaj ur sva do konca izpolnila vse podatke in zopet čakala mail, v katerem bo priponka računa za plačilo takse. Ker nama je tako skoraj šlo že pol dneva, sem poizkusil najti turistični urad, kjer bi morda lažje in hitreje uredil zadevo, vendar Grki v popoldanskih urah zaprejo poslovalnice. Preostalo nama je čakanje in potem plačilo preko spletne banke. Ko sva vse uredila, je bila ura že preveč, tako da sva morala čakati do naslednjega jutra, da sva uredila vse do konca. Imela sva čas za ogled mestnega jedra Krf in počitek.

Takoj po prijavi, sva se odpravila naprej proti otoku Paxos, kjer sva najprej obiskala prečudovit zaliv Lakka. V grških vodah v tem letnem času ni niti malo videti, da bi se sezona končala, kajti na vodi je stotine plovil. V zalivu je bilo na desetine zasidranih jadrnic, ogledala sva si mesto in uživala v sinje modrem morju in topli vodi. Naslednje jutro sva pot nadaljevala po zahodni strani otoka in obiskala modro jamo, ki je bila močno oblegana. Turistične ladje vozijo ena za drugo kar v jamo, ostali ki smo tam ostali pa smo lahko plavali skozi jamo in predor na drugo stran. Na tej strani otoka kaj drugega zanimivega nisva našla, zato sva obiskala še sosednji manjši otok Antipaxos, kjer sva v zalivu super jaht ostala vse do pozne večeri.

Odločila sva se da bova plula ponoči, dvignila jadra in odplula proti otoku Lefkada, kjer bova skozi severni del otoka zjutraj prečkala preko premikajočega mosta in kanala na drugo stran otoka. Preko spletnih strani sem se pozanimal glede odpiralnega časa mostu in posebnosti plutja skozi kanal. Kanal je dolg približno 3,5 NM ali dobrih 6 km in je po sredini poglobljen, globok pa nekje med 4 in 6m. Skozi celotni kanal vodijo boje, ki označujejo varno pot. Sredi kanala pa se razprostira še velika marina Lefkada. Kanal se odpre vsako jutro ob 8. uri do 22. ure zvečer, na vsako uro pa je možen prehod. Lefkada je lep visok, poraščen otok z lepimi zalivi in varnimi zavetji. Obiskala sva celotno vzhodno obalo in na koncu prenočila v kraju Vasiliki, kjer je ob vetru 30 vozlov, mrgolelo surfarjev. Takoj zjutraj sva se odpravila še na zahodno stran otoka, kjer sva obiskala dolge peščene plaže z turkizno modro barvo morja. Ker je ta stran obale obrnjena na odprto morje, v primeru močnejšega vetra in velikih valov ni možno ali pa ni priporočljivo sidranje in kopanje, saj celotna obala nima enega varnega zavetja.

Po ogledu otoka Lefkada sva se podala nazaj na otoka Antipaxos in Paxos, kjer sva sva uživala v kristalno čistem toplem morju. Zvečer sva obiskala še mesto Paxos, in kupila nekaj potrebnih stvari za nadaljevanje poti. Po vremenski napovedi, so napovedali, da bo v naslednjih dneh zahodno obalo Grčije zajel Medikan, z vetrovi do 200 km/h, zato sva se odločila, da raje čimprej zapustiva Grčijo in se začneva vračati v Jadransko morje. V naslednjih dneh sva zopet obiskala mesto Krf, dotočila nekaj goriva in naredila odjavo, ter se počasi podala proti severu. Ker je bil medikan že zelo blizu, in sva se nekoliko preveč obirala sva potem že z kar močnimi vetrovi v večernih urah odplula. Max sunek vetra je znašal 48,5 vozla in plula sva proti Otrantu v visokih valovih, tako da sva tam poiskala zavetje in si ogledala mesto. Mesto Otranto je je majhno mesto z približno 6000 prebivalci in majhnim pristaniščem, vendar lepo urejeno, Otrantska vrata pa ločijo Jadransko morje z Jonskim morjem.

Ko se je vreme stabiliziralo, sva odplula nazaj proti domu, kjer pa so naju v naslednjih dneh konstantno spremljale navihte in močni vetrovi, kar pa je bilo z ene strani dobro, saj se je vsa sol od veliko preplutih milj sprala, prav vse vključno z jadri. Najino potovanje se je končalo po preplutih 1210 navtičnih miljah ali 2241 km.

Naroči se in sledi s klikom tukaj.

1,023 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários

Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
bottom of page