sailing%20timy%20logo7(3)_edited.png
Search
  • Peter

Jadranje Grčija - 6.del

Updated: Oct 30, 2019

Četrtek, 16.5.2019


Po mirni noči je čas za nadaljevanje poti. Zjutraj se pokaže sonce, nebo je jasno, vetra ni. Počasi z motorjem odštevamo milje do matične luke. Vremenska napoved kaže, da se bo čez dan okrepil maestral. Ker je končno toplo in sončno, je čas za ležanje na soncu in uživanje. Timy pluje mimo Šolte proti Rogoznici, veter se nekoliko okrepi, in čas je za dvig jader.

Bolj ko se približujemo Rogoznici, več vetra je, valovi se večajo, in zopet je na vrsti krajšanje jader, saj sunki vetra že dosegajo 30 vozlov. Ker je veter 25+ vozlov že stalnica v zadnjih dveh tednih, je čas za kratek postanek in za kosilo v zavetju otoka Jaz. Med sidranjem nas obišče tudi kontrola policije in kapitanije, kjer preverijo dokumente in opremo. Med časom postanka se veter nekoliko umiri, in jadranje se nadaljuje proti Murterju. Končno je cel dan ob močnem vetru sijalo sonce, zato je bil dan prijeten in lep. V poznih večernih urah je veter ponehal in s pomočjo motorja je Timy priplul do uvale Kosirina na otoku Murter. Zaliv je velik, z peščenim dnom, kjer sidro dobro prime, družbo pa je delalo še 5 jadrnic.


Petek, 17.5.2019


Timy zapusti Murter in nadaljuje pot mimo Kornatov, Žuta do Dugega otoka, kjer je potreben obisk trgovine, za nekaj nujnih potrebščin. Ustavimo se v Saliju, kjer je luka prazna in ni nikogar, očitno še ni dovolj lepo vreme za turiste. Po krajšem sprehodu po otoku, nadaljujemo naprej ob otoku in pa Ravi, do zaliva Dumboka, južno od Božave. Tam se nahaja v hrib skopan bunker nekje 100m globoko, kjer se vežemo na bok. Zaklonišče je dobro zavarovano proti vsem vetrovom, zato bo noč mirna. Jutri je napovedan orkanski jugo, zato je želja naslednji dan, čim hitreje izkoristit veter in odpluti proti domu.Sobota, 18.5.2019


Kot je napoved kazala, je že takoj zjutraj začel močno pihati veter, ker je pomenilo, da je potrebno čimprej zapustiti Dugi otok in oditi naprej, kajti vremenska napoved je zopet napovedovala dež in pa močan veter. Že po nekaj 10 min plutja, je bilo potrebno skrajšati jadra, kajti veter se je iz minuto v minuto krepil, ojačitve v glavnem jadru pa so bile že tako na preizkušnji od prejšnjega vetra. Smer vetra je bila ugodna, saj je Timy lahko plul z vetrom. Z juga so začele prihajati nevihte ena za drugo, tako da je bilo zopet pestro, vse mokro, močan veter in valovi. V bližini Novalje na Pagu, je maksimlni sunek vetra že presegel 54 vozlov, zato smo z skrajšani jadri nekoliko v veter zapluli v zaliv, toliko da padavine vsaj v večini ponehajo. Po dobri uri in pol na sidru, nadaljujemo pot ob obali Paga pa mimo Raba proti Plavniku. Hitrost plovbe je dobra, in ko doseže Timy rt Raba, veter z juga poneha in se počasi obrne na burjo, vendar je vetra malo, zato v večernih urah zopet s pomočjo motorja priplujemo do Plavnika, kjer ob nevihtam spustimo sidro in počakamo še na zadnji dan.


Nedelja, 19.5.2019


Tokrat se zbudimo v šumenja dežja, do cilja loči samo še dobrih 10 milj. Med vračanjem se počasi oblaki razkadijo, in vmes se pokaže kakšen sončni žarek. Ravno pravi čas, za še zadnje odprtje jader, da se posušijo pred odhodom domov. Po 21 dneh se Timy vrne v domačo luko. V tem času je Timy preplul 1311 NM ali 2428 km. Maksimalna izmerjena hitrost vetra je bila 60 vozlov ali 111 km/h, in pa maksimalna hitrost jadranja 12,44 vozla ali 23 km/h.


103 views0 comments

Recent Posts

See All

©2021 by Sailing Timy