sailing%20timy%20logo7(3)_edited.png
Search
  • Peter

Jadranje Grčija - 3. del

Updated: Jun 4, 2019

Torek, 7.5.2019


Po napornem včerajšnjem jadranju, tako težko pričakovanem zavetju, ki ga je nudil rt Kefalonije, se je prav prileglo spočiti v uvali Foki beach blizu Fiskarda. Veter je tudi v zavetju še močno tulil po hribu navzdol, tako da je na trenutke merilec vetra kazal čez 20 vozlov vetra. Ni me skrbelo, saj sidro Wasi in dovolj verige nudita varno sidranje.

Zjutraj po zasluženi kavi je prišel čas, sidro je bilo zopet na svojem mestu, in prvo jadro genova, je zaplapolala v precej močnem vetru, vendar ne za dolgo, saj jo je veter hitro napolnil, in Timy je kar poskočil z vetrom v pol krmo. Cilj je bil oddaljen dobrih 12 NM, kjer leži drugo največje mesto na Kefaloniji. Imenuje se Sami, kjer je tudi »police port« kjer bom opravil vstopne formalnosti. Timy se z dobrimi 8 vozli hitro približuje cilju, in valovi se zopet prevračajo in penijo. Vplovem v luko, spustim sidro in se vežem vzvratno na pomol. Obiščem uradnike, da opravim prijavo, kupiti moram DEKPO, ki stane 50 eur in eno uro čakanja.


Glede na vremensko napoved in policista, prevlada odločitev, da Timy ostane v varnem pristanu, in da si otok ogledamo z avtomobilom. Želim si na najvišji vrh, ki je visok nekaj več kot naš Vršič. Dogovorim se za najem avta Hyundai i10, in sicer za 24 ur, ki stane 40 €. Takoj iz mesta Sami je bila prva ogledna točka in sicer jama »Drogarati cave«. Vstopnina za jamo znaša 5€. Vstop v jamo poteka po strmih stopnicah navzdol. Po nekaj 10m spusta se tako odpre jama, ki je podobna veliki dvorani. V jami je veliko stalagmitov in stalaktitov, kot v vsaki jami pa je precej vlažno.


Vožnja po otoku je lepa, saj je vse zeleno, prometa ni veliko je pa veliko koz, ki se sprehajajo ali po cesti ali neposredno ob njej. Cesta je dobra vendar zelo ovinkasta, in skoraj ni ravnega predela, veš čas strmo navzgor ali navzdol. Pogledi so naravnost fantastični, in komaj čakam, da osvojim najvišjo goro Ainos Oros, ki leži 1628 nad morsko gladino, ki pa skoraj do vrha seže asfaltna lepa cesta. Na žalost je gorovje ovito v temen oblak, vendar glede na oblake, ki se zelo hitro gibljejo, je minimalna možnost, da se bo vseeno videl lep razgled. Bolj ko se bližamo vrhu, hladneje in vetrovno postaja, ob cesti pa so že vidni kupi nestaljenega snega. Na vrhu kjer pustim avto, so razne antene, in pa makedamska pot do razgledne točke. Ker ne želim predreti gum in poškodovati avta, ta 1 km prehodimo. Narava je zelo lepa, in zelo poraščena, kupi snega ležijo na posameznih delih. Žal s pogledom ne bo nič dobrega, vendar za kratek trenutek se je skozi oblak pokazala tudi obala. Ker temperature in veter nista prijetna, otok pa je velik, se odpravimo nazaj v dolino, vmes se odpirajo naravnost fantastični pogledi.


Pot je vodila v glavno mesto otoka, ki se imenuje Argostoli. Sprehod po ulicah so bile zanimive, vse polne lokalov, trgovin, in pa polno prometa. Cena kave z mlekom stane 2€. Po krajšem ogledu je pot vodila do nove ogledne točke in sicer do svetilnika »Saint Theodore Lantern«. Ker se je dan počasi krajšal, je napočil čas za ogled še nekaj peščenih plaž na tem delu otoka. Prva na poti je bila plaža Kalamia.


Nekaj km naprej pa leži ena prečudovita plaža Makris Gialos Beach ali kot jo imenujejo domačini Costa Costa. Prečudovita mivkasta plaža, z ležalniki in lokalom na plaži. Najlepše je, ko se valovi prevračajo in penijo na obali, sliši se glasno šumenje, v ozadju sonce izginja za obzorjem. Tako se je zaključila za tisti dan pustolovščina po enem delu otoka.


Sreda, 8.5.2019


Nov dan, novi ogledi po otoku. Vreme še vedno ni naklonjeno, oblačno je in še vedno zelo vetrovno. Danes so na vrsti še ostale rajske plaže, in prva na poti je bila Myrtos Beach, ki je bila videti fantastična iz razgledne točke nad samo plažo. Turkizno modro morje te prevzame. Serpentinasta cesta vodi do plaže, in moral sem to plažo posneti tudi z dronom. Sezona se še ni začela, zato so te plaže dokaj ali skoraj čisto prazne. Ker je bil avto najet in sem ga moral vrniti do 15 ure, se je mudilo naprej, da bi čim bolje izkoristil ogled po otoku.


Naslednja destinacija je bila čisto na koncu otoka, kjer je peščena plaža, vendar ta plaža ni kot običajna, saj je tam rdeča mivka. Plaža se imenuje »Xi Beach«.


Ker je ostalo še zelo malo časa in kar nekaj kilometrov še na cesti, res ni bilo časa za dolga uživanja. Naslednja in zadnja plaža za ogled, ki je ostala je bila »Petani Beach«. Podobna je je plaži Myrtos, kjer jo krasi turkizno modra voda, obdana z pečinami in visokim gorovjem.


Časa je ostalo malo, vendar dovolj za še zadnjo znamenitost, ki je bila v neposredni bližini priveza. »Melissani Lake Cave«, je v bistvu jama z jezerom, z odprtino na nebo. Vstopnina znaša 7€, vstopiš pa tako, da se spustiš po strmem hodniku, kjer te pričaka neverjetni prizor in pa čolni z vodiči. Voda v jezeru je mešanica slane in sladke vode, zelo čista, globoka do 15m, temperatura vode 14 stopinj. Ob pravem kotu sonca skozi odprtino pa pričara neverjetne barve. Vodič nas je v svojem čolnu vodil skozi jezero naprej v jamo. Ogled traja nekje 15 min, vendar je vredno videti to naravno lepoto. Vrnil sem avto, in glede na veter, ki je še vedno pihal nad 20 vozli, sem se odločil, da Timy prenoči še eno noč, zjutraj pa nadaljuje pot nazaj proti Krfu.203 views0 comments

Recent Posts

See All

©2021 by Sailing Timy