sailing%20timy%20logo7(3)_edited.png
Search
  • Peter

Jadranje Grčija - 1. del

Updated: May 20, 2019

Njivice, nedelja, 28.4.2019

22.05

V večernih urah, ko je bila jadrnica napolnjena z vsemi potrebnimi potrebščinami, napolnjeni tanki z vodo, je Timy odplul iz varnega pristana. Ob rahli burji z nekaj malega dežnih kapelj pluje počasi na jug.


Ponedeljek, 29.4.2019

3.00

Na poti skozi Senjska vrata se veter okrepi na 30 vozlov, vendar je smer zelo ugodna saj piha v pol krmo, kar omogoči hitro jadranje konstantno nad 7 vozlov. Celo noč močno dežuje, in oblečen sem kot da osvajam Mont Everest, ne pa da plujem v toplejše kraje na jug. Valovi so veliki, in se močno penijo.


8.00

V jutranjih urah, ko se je sonce že dvignilo na nebo, je veter pojenjal in dokončno ugasnil, s pomočjo motorja je Timy nadaljeval z motornim pogonom.


11.00

Začel je pihati maestral v pol krmo, kar je bilo zopet ugodno za jadranje z dvignjenim glavnim jadrom in spinakrom. Ob sončnih žarkih Timy hiti proti Visu, kjer je predviden prvi pristanek.17.00

Cel čas je kurz nespremenjen, hitrost vetra konstantna, do Visa loči 70 NM. Z Italijanske strani prihaja spet dež, ohladilo se je, Vis pričakujem v jutranjih urah.


Torek, 30.4.2019, 00.00

Zopet se je veter okrepil, Timy drvi čez vrhove valov, max izmerjena hitrost po GPSu je 10,4 vozla.


3.00

Veter se je umiril in čisto ponehal, jadra so si končno odpočila, motor pa je nadaljeval svoje poslanstvo.


6.30

Sidro spuščeno v zalivu pred mestom Vis, čas za počitek.


11.00

Prispel v Vis, kjer smo najprej napolnili tank z gorivom. Timy je do sedaj preplul 186 NM. Vezan na carinskem pomolu je sledila odjava v uradih. Sedaj lahko zapusti Hrvaške vode.14.00

Start iz Visa, spremlja močan maestral, kateremu pa sledijo veliki nadležni valovi, tako da močno ziblje barko. Z drugo krajšavo glavnega jadra in genovo zopet drvi na svoji poti. Vreme je jasno in sonce že močno pripeka, kar se že pozna na koži, zato je potrebno uporabljati zaščitno kremo.


22.00

Ker je še vedno po koledarju april, se pozna da so noči še vedno hladne, je potrebna skoraj zimska oprema, veter se je nekoliko umiril, in hitrost plovbe je padla na 3-4 vozle.


Sreda, 1.5.2019

9.30

Juhu, živel prvi maj!

Vetra ni več in Timy zopet nadaljuje z motorjem. Ker se spodobi, je prišel tudi moj čas, da ujamem tuno :) Tuna je merila 55cm in ravno pravšnja za tunin zrezek, ki je dodobra teknil. Na presenečenje pa sem doživel tudi, da sta poleg jadrnice preletela čisto nizko, cca 100m 2 reaktivna letala, Timy se je stresel od silovitega hrupa. Pridružila se je jata delfinov in dobre pol ure so spremljali tik ob boku trupa, pod premcem in lepo jih je bilo opazovati, kako se igrajo med sabo, še posebno ko so svoj trup pokazali iznad vodne gladine.21.00

Povečal se je ladijski promet in potrebno je več polaganja pozornosti na varni plovni poti. Prvič sem doživel tudi nočni obisk delfinov, ugotovil pa sem tako, da ko sem sedel v kokpitu, sem zaslišal hrup vode in potem še izdih, na moje presenečenje kaj je to, so bili delfini. Zopet so mi želeli srečo in mi kazali varno pot med ladjami in naftnimi ploščadi.


Četrtek, 2.5.2019

Timy je zaplul v Otrantska vrata, to je del med Italijo in Albanijo. V daljavi se vidijo vrhovi Albanije, do Krfa loči še cca. 70 NM. Sonce močno pripeka. Piha maestral z dobrimi 10 vozli, hitrost okoli 4 vozle, temperatura morja 16,6 stopinje.390 views0 comments

Recent Posts

See All

©2021 by Sailing Timy