sailing%20timy%20logo7(3)_edited.png
Search
  • Peter

6. regata okoli Krka – TOK 2019

Updated: Sep 24, 2019

Letos je Timy pod okriljem JK Krka že tretjič nastopil na 6 izvedbi regate okoli Krka. Na startu v Selcah se je zbralo 24 jadrnic, ki so bile razporejene v 5 kategorij. Kot vsako leto je start regate na petek ob 19 uri. Zaradi službenih obveznosti, poti in transferja do Selc smo nekoliko pozno prispeli, tako da smo zamudili uvodni sestanek skiperjev. Sledila je prijava pri organizatorju, kjer smo dobili štartno številko, uredili formalnosti in prevzeli napravo za GPS sledenje. Podali smo se na startno linijo, kjer nas je spremljalo do 15 vozlov vetra. Smer regate je bilo v kontra urinega kazalca okoli otoka Krk. Po hitrem startu je sledilo skoraj brezveterje in hitrost plovbe je hitro padla in začele so se delati razlike, med boljšimi lažjimi jadrnicami. Vreme je bilo napovedano sončno in tako je ostalo skozi cel vikend. Ob sončnem zahodu smo jadrali proti Jadranovemu in mostu na Krk. Na posameznih delih je bilo občasno več vetra, tako da so se velike razlike med jadrnicami konstantno večale in zmanjševale in s tem je bila regata zelo zanimiva. Po prečkanju pod mostom, se je veter nekoliko okrepil, tako da je hitrost plovbe narasla do 6 vozlov.

Iza Velebita se je počasi dvignila luna, in njen odsev nas je spremljal skozi celo noč, kar je bilo za nas veliko lažje saj ni bila tako temna noč. Jadrali smo proti Glavotoku, kjer je veter zopet padel, in počasi smo napredovali do max 2 vozla. Ko smo se približevali Plavniku, pa se je zgodba popolnoma obrnila, začela je pihati burja, hitrost plovbe je močno narasla in pričelo se je pravo adrenalinsko jadranje. Nekaj jadrnic je ostalo med mestom Krk in Punatom. Bolj kot smo se bližali senjskim vratom močnejši je bil veter in vse večji valovi. Na našo srečo je začelo vzhajati sonce, saj smo morali začeti krajšati jadra. Počasi smo napredovali in prehitevali jadrnice, tako da smo pred senjskimi vrati uspeli prijadrati v ospredje. V Senjskih vratih je veter pihal že do 40 vozlov, sunki vetra pa so dosegli do 54,5 vozla max. Zaradi velikih valov in močnega vetra smo imeli kar nekaj zanosa plovbe, vendar smo uspeli najhitreje prečkati vrata in nadaljevati v smeri Novega Vinodolskega ter naredili lepo razliko za zasledovalci. Nekaj manjših jadrnic je imelo kar nekaj težav z plovbo, zato so začasno poiskali zavetje. Z velikim veseljem smo nadaljevali pot proti cilju in kot 4 generalno prijadrili do Novega Vinodolskega.

Na našo žalost pa smo ostali brez uvrstitve, saj smo bili diskvalificirani, kajti pred štartom smo zamudili na uvodni sestanek, kjer so povedali, da je letos cilj nekoliko drugje kot ostala leta in tako smo zapluli narobe skozi ciljno ravnino. Z mislijo po dobri uvrstitvi 4. generalno in 2. v svoji skupini smo tako ostali praznih rok in neuvrščeni. Letošnjo regato je zmagala jadrnica Molo Longo, ki je postavila tudi novi rekord s časom 7 ur in 33 minut. Naš čas je znašal 16 ur in 7 min, prepluli smo 63.1 NM. Naslednja jadrnica za nami je potrebovala 17 ur in 7 minut.


179 views0 comments

Recent Posts

See All

©2021 by Sailing Timy