top of page
Writer's picturePeter

1. Novembrsko jadranje

Updated: Nov 11, 2019

V sredo 30.10 smo se v večernih urah odpravili na naše jadranje. Timy napolnjem z vodo, hrano in pa jadralci se odveže iz pristana in odpluje ob Krku mimo Cresa proti jugu. V Reškem zalivu ni bilo veliko vetra, bolj pa kot smo se bližali Plavniku več vetra je bilo. Noč je bila temna saj je bilo na nebu polno oblakov. Ko smo pripluli mimo Plavnika se je veter začel močno krepiti, saj je skozi senjska vrata pihal močan severo-vzhodnik – burja, kar smo tudi pričakovali. Nadaljevali smo pot proti Rabu z željo, da bi v jutranjih urah dosegli otok Olib. Kmalu je bilo potrebno krajšati oba jadra saj so sunki vetra dosegli max. 55,3 vozla, morje je bilo močno valovito. Jadrali smo sredi noči in nekaj članom posadke je prišla na plano morska bolezen, zato smo plan spremenili in v nočnih urah zasidrali v prvem varnem zalivu Raba v Uvali Sveta Mara in si odpočili od razburkanega morja. V dopoldanskih urah smo nadaljevali našo pot na jug.

Ob zmernem vetru smo se počasi bližali otoku Olib, spremljale so nas nevihte in pa pred samim otok tudi delfini. V popoldanskih urah smo se privezali na pomol otoka, kjer smo bili edini obiskovalci s plovilom.

Noč smo preživeli v mirnem zavetju, zjutraj pa nas je pričakalo lepo sončno vreme. Temperature so bile zelo ugodne tudi ponoči, tako da ni bilo potrebe po gretju jadrnice. Zjutraj je sledil obisk otoka, pogovor z domačini, ki so nam povedali nekaj zanimivih stvari o otoku. Na otoku smo srečali tudi kar nekaj slovenskih obiskovalcev, ki uživajo v miru na otoku, sicer na otoku živi približno 120 domačinov.

Ker je bila vremenska napoved za naslednje dni slaba, s precejšnjo količino padavin, smo se odločili, da pot nadaljujemo nazaj proti Krku in se zadržujemo v okolici Krka. Tako smo se podali iz Oliba nazaj mimo Raba proti Krku. Spremljali so nas topli žarki sonca in bil je res lep sončen dan. V popoldanskih urah smo se ustavili in sidrali v bližini Supetarske drage na Rabu.

Ker burja ni še povsem ponehala smo se odpravili v poznih popoldanskih urah v mesto Krk. Skozi Senjska vrata smo v naša jadra ujeli okoli 20 vozlov vetra in hitro napredovali, jadranje pa je bilo udobno saj ni bilo ekstremno velikih valov. V večernih urah smo dosegli Krk in se vezali na muringe. Mesta so precej prazna, zaradi zimskega časa pa je dan že precej kratek.

V jutranjih urah nas je pričakal dež in kmalu smo se morali primerno obleči. Na plavajočem pomolu, kjer je črpalka smo napolnili do vrha še naš tank z gorivom potem pa se podali ob otoku proti Malinski, kjer smo se vezali na pomol v luki.

Po vremenski napovedi in v živo je bilo kar nekaj dežnih kapelj in tudi veter je začel v jutranjih urah močno pihati. V dopoldanskih urah smo s skrajšanimi jadri zajadrali v močan jugo, kjer je max. pokazal 56,6 vozla. Nekaj časa smo jadrali, potem pa zaradi močnega vetra in čedalje večjih valov, zapluli v našo luko in zaključili z našim jadranjem.




329 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page